­

phone

desktop

Doel van de cursus;
Tijdens de module FCI Obedience kijken we vanuit de kennis over gedrag en leerprincipes naar de oefeningen uit het regelement FCI Obedience 2016-2020. Bij alle oefeningen kijken we op welke wijze deze het beste aangeleerd en opgebouwd kunnen worden.
Allerhande basisoefeningen die nodig zijn voor het aanleren van de benodigde technieken of zorgen voor een goede motivatie, komen in diverse variaties aan de orde. De wetenschappelijke fundering voor deze aanpak halen wij uit de meest recente kennis over leerprincipes. Je krijgt een breed arsenaal aan methoden en inzichten mee, waardoor een goede basis ontstaat voor het op een verantwoorde en veilige manier lesgeven aan een grote diversiteit aan honden en eigenaren in de FCI Obedience.

Inhoud module FCI Obedience

- Algemene theorie
Met behulp van beeldmateriaal en werkvormen komen de volgende onderwerpen aan de orde: reglementen, de achtergrond van de gebruikte trainingsmethoden, gesproken commando vs lichaamstaal met afbouwen hulpen, belonen (op welke manier, intervalbeloning & afbouwen/variatie beloning), ongewenste aanrakingen en correctie, tempo van de fases, de fysieke kant van trainen met onder andere balans, warming up en cooling down, examen- en wedstrijdtrainingen en hoe onderhoud en verhoog je de motivatie van de hond.
- Basisoefeningen
Aan de hand van beeldmateriaal krijg je alle oefeningen aangeboden doe nodig zijn om de technieken voor de FCI Obedience-oefeningen aan te leren. Aan bod komen de volgende oefeningen: handtouch, handtarget, voertouch, spelen, aandacht en aandacht met afleiding, twist, draai, rond, weven tussen benen, voedselcircuit, zoekspelletjes, targettraining, op krukje, balansoefeningen, freeze en straight.
- Oefeningen in de verschillende klassen
Aan bod komen de volgende oefeningen; volgen en wendingen, ‘om’ sturen, innemen positie naast de geleider (naast / voet), apporteren, wachten/blijven, vak sturen, innemen posities tijdens het lopen, innemen posities voor de handler, komen, voorlangs – achterlangs, richtingen aanleren en richtingapport / richting vak, zoeken/sorteren, komen met sta en af, hoogtesprong.

Voor wie?

 • De module FCI Obedience is interessant voor mensen die meer van de FCI Obedience en de trainingsmethoden voor deze sport willen weten.
 • voor instructeurs van FCI Obedience en voor instructeurs van andere disciplines zoals FHN Gedrag en Gehoorzaamheid.

Inschrijven en toelatingsvoorwaarden
Deelname aan module FCI Obedience kan na het met positief resultaat behalen van module A of een soortgelijke opleiding.
Een persoonlijk lidmaatschap van O&O is noodzakelijk voor het inschrijven.
Inschrijven kan hier

Cursusduur
De cursus bestaat uit 4 lesdagen excl het examen. De lesdagen zijn van 9 tot 16.30 uur.
Je volgt deze module zonder hond.

Prijs module FCI Obedience
De kosten van module FCI Obedience bedragen € 295,00 (inclusief cursusboek en examen). Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.
Kosten voor herexamen bedragen € 50,00.
Het theorie-examen duurt van 9.00 uur tot 10.00 uur. Het mondeling afleggen van dit examen is mogelijk, een verzoek hiervoor dien je minimaal 14 dagen voor aanvang van het examen in te dienen bij het cursusbureau.

Data & locatie
Momenteel is er geen Module FCI Obedience gepland. Zodra hier data voor
bekend zijn zullen deze op de website bekend worden gemaakt.
De module zal gegeven worden in De Camp in Woudenberg.
De Cursusdata vind je hier

Examen
Het examen bestaat uit een toets met meerkeuzevragen en open vragen. Deelnemers die slagen krijgen het deelcertificaat module FCI Obedience.
Het is niet mogelijk om alleen het schriftelijk examen af te leggen; je moet de hele cursus volgen om aan het examen te kunnen deelnemen.

Accreditatiepunten
Als je alle 4 dagen deelneemt aan de cursus en deze succesvol afrondt met het examen, kent de Commissie Kynologisch Instructeur (CKi) van de Raad van Beheer je 30 accreditatiepunten toe (nascholingspunten voor het behoud van je erkenning).

Aanbevolen literatuur

 1. Reglementen FCI Obedience 2016-2020.
  Deze zijn hier te downloaden.
 2. Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans: elke pup een goede start
  Auteurs: Martine Burgers en Sam Turner
  Uitgeverij: Edicola Publishing bv
  ISBN 978-94-91172-81-6
­

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en je wordt als eerste op de hoogte gehouden van activiteiten, lezingen, acties, onderzoeksresultaten etc!

 

Waar wij voor staan

Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering

 

Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen

 

Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen

 

Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Betrouwbaar
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd.
O&O is lid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

­