­

phone

desktop

De cursus
Tijdens deze cursus wisselen theorie en praktijk elkaar af. Vanaf de eerste dag neem je dan ook je eigen hond mee.
De volgende onderwerpen zullen zowel in de praktijk als vanuit een meer theoretisch perspectief aan de orde komen:

 •  Gedrag
  Waarom doet een hond wat hij doet? Wat is de invloed van de context, prikkels en motivatie (ook wel het black-boxmodel genoemd) op gedrag? Inzicht hierin biedt vele aanknopingspunten voor het aansturen of ombuigen van gedrag; op het trainingsveld, in de dagelijkse omgang met de hond maar ook in probleemsituaties.
  Bij het leren bij honden worden aan de hand van zeer praktische voorbeelden de manieren van leren bij honden uitgelegd. Belangrijk hierbij is dat mensen op verschillende niveaus invloed kunnen uitoefenen op het leerproces bij honden en dus op de ontwikkeling van gewenst én ongewenst gedrag. Afhankelijk van de hond kan op verschillende manieren een plan van aanpak gekozen worden.
   
 • Didactiek
  Communicatieve en didactische vaardigheden van de instructeur zijn essentieel; zij vormen dan ook een belangrijk onderdeel van deze cursus.
   
 • Methodenleer en opvoedingsoefeningen
  De praktijk staat in het teken van het overbrengen van kennis en het motiveren van je cursisten. De volgende basisoefeningen komen aan bod: aandacht, spelen, wandelen zonder trekken, zitten, liggen, plat op een zij liggen, staan, blijven en hierkomen. Verder is er in theorie en praktijk aandacht voor diverse opvoedingsoefeningen waardoor de hond leert zich prettig te ‘bewegen’ in de maatschappij en de thuissituatie (zoals: alleen thuis leren zijn, rustig verblijven in een openbare gelegenheid, meelopen naast de fiets etc.).
  We verwachten telkens dat de methoden die je gebruikt voor het aanleren van gedrag verantwoord zijn en goed uitvoerbaar voor elke baas-hondcombinatie.
   
 • Theorie
  Hoe kun je tijdens je cursus inschatten of de baas-hondrelatie goed is? Welke adviezen geef je aan eigenaren die er een tweede hond bij willen? Hoe toets je of je cursist het gewenste resultaat heeft bereikt? Hoe waarborg je de veiligheid in je cursus? Wat is een goede cursusopbouw? Al deze onderwerpen passeren de revue. Daarnaast komen diverse hondenrassen en hun (gedrags)kenmerken en medische kennis aan de orde. Dit is van belang om een juiste inschatting te maken van de baas-hondcombinatie wat betreft het uitvoeren van basisoefeningen.

Tip
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat je gedurende de cursus, thuis en op je trainingsveld actief aan de slag gaat met de stof die je gedurende de cursus krijgt aangereikt. De ervaring heeft namelijk geleerd dat het moeilijk is om voor deze module te slagen, wanneer je geen ervaring hebt opgedaan met de gehanteerde methodes, als je geen ‘getraind oog' hebt voor de lichaamstaal van honden en als je je de achterliggende theoretische basis niet eigen hebt gemaakt.
We adviseren je bovendien om ook de boeken die op de boekenlijst staan (zie Ken je hond (voorheen module A)) vooraf door te nemen.

Stage
Aan deze module is een uitgebreide stage verbonden, die elke cursist in zijn eigen tempo kan doorlopen. In de stage gaat de cursist de verworven kennis en vaardigheden in de praktijk toepassen onder leiding van een stagebegeleider. Wanneer je eraan toe bent (volgens het oordeel van zowel jouzelf als je stagebegeleider), kan je je inschrijven voor het praktijkexamen.

Inschrijven
Voor deze module moet je jezelf inschrijven bij DogVision.

Wijze van betalen
Via DogVision.

Veilig voorproefje praktijkexamen? Groene cursist!
Bij het praktijkexamen maken wij gebruik van ‘groene cursisten’. Dit zijn hondenbezitters die zich vrijwillig beschikbaar stellen als onwetende cursist om zo de examenkandidaten in de gelegenheid te stellen ‘les te geven’. Elke examenkandidaat krijgt na afloop van de lesbeurt in de groep feedback over deze opdracht. Dit kan een goede voorbereiding op je eigen praktijkexamen zijn, dus geef je op als ‘groene cursist’! Het opleidingsniveau van de hond of eigenaar is niet van belang. Wel verzoeken wij geen honden mee te nemen met ernstige gedragsproblemen. Minimum leeftijd van de hond is ca. 10 maanden.
Het praktijkexamen duurt een hele dag (8.30 uur tot ca. 16.30 uur) en wordt afgenomen bij het Dogcenter in Kerkwijk.
Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Graag ook het ras van de hond, de naam, leeftijd en reu/teef vermelden.

Deelnemen als groene cursist kan op:

Voorjaar 2020
•  Zaterdag 18 januari module C
•  Zaterdag 15 februari module 2
•  Zaterdag 4 april module 2

Examen/Beoordeling

Het schriftelijk theorie-examen vormt samen met het praktijkexamen de beoordeling van deze module. Na afloop van de stage kun je je inschrijven voor het praktijkexamen. Daar ga je het geleerde in de praktijk brengen in lessen die je gedurende de dag gaat geven aan hondeneigenaren die je niet kent.

We beoordelen je op een aantal aspecten waaruit je kennis en inzicht blijken. Zwaartepunt ligt bij jouw vaardigheden om de interactie tussen geleider en hond goed in te schatten en je begeleiding hierop af te stemmen. Geef je les ‘op maat’?
Daarnaast bekijken we kritisch of je de leertheorieën op een juiste wijze in de praktijk toepast.
Bovendien beoordelen we je didactische vaardigheden: hoe goed ben je in staat om je kennis over te dragen op je cursisten, zowel praktisch als theoretisch?
Ook kijken we naar je inzet en groei tijdens de cursus en beoordelen we of je je kennis over honden ook consequent toepast in de omgang met je eigen hond. Dit alles telt mee bij je eindbeoordeling voor module 2.

Opgeven voor het praktijkexamen: stuur minimaal 4 weken tevoren een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder duidelijke vermelding van:
• je naam en adresgegevens
• de datum waarop je praktijkexamen wilt doen

­

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en je wordt als eerste op de hoogte gehouden van activiteiten, lezingen, acties, onderzoeksresultaten etc!

 

Waar wij voor staan

Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering

 

Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen

 

Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen

 

Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Betrouwbaar
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd.
O&O is lid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

­