­

logo O&O

logo O&O

Module C - Train de mens is het laatste onderdeel van de opleiding tot kynologisch instructeur. Als je de modules A, B én C met succes hebt doorlopen, voldoe je in ruime mate aan de eindtermen die door de Raad van Beheer zijn gesteld aan de kynologisch instructeur en ontvang je het bijbehorende diploma. Bij module C is het nodig dat je regelmatig, op afspraak, zelf een hond meeneemt. Dit kan je eigen hond zijn of de hond van iemand anders waarvan jij weet dat deze zich tijdens de cursus en bij jou op zijn gemak zal voelen.

Doel van module C - Train de mens

Als kynologisch instructeur moet je heel wat in huis hebben aan kennis en ervaring. Bovendien is het nodig dat je je blijft verdiepen in de ontwikkelingen in de kynologie en recente wetenschappelijke inzichten. Module C – Train de mens put uit al die kennis en richt zich op de praktijk van het verantwoord, veilig en plezierig lesgeven-op-maat aan een grote diversiteit mensen met hun honden. Hierbij staat een goede relatie tussen mens en hond voortdurend centraal.

Inhoud module C - Train de mens

 • basisoefeningen
  Allerhande basisoefeningen die nodig zijn voor het prettig functioneren van de hond in onze maatschappij, komen in diverse variaties aan de orde. De eerste cursusdagen nemen we alle oefeningen en methoden uit het cursusboek door. Het is de bedoeling dat je hiermee thuis* en op het trainingsveld actief aan de slag gaat, zodat je dit beheerst tijdens de overige cursusdagen. Daarnaast adviseren wij je de aanbevolen boeken van de boekenlijst te lezen.
 • lesgeven in de praktijk
  Tijdens ‘lesbeurten’ oefen je in het lesgeven aan medecursisten en het overbrengen van de opgedane theoretische kennis tijdens module A - Ken de hond en de trainingservaringen uit module B - Train de hond. We besteden ook aandacht aan creatieve en motiverende lesinvullingen. De basisoefeningen die je terugvindt in diverse opvoedingscursussen staan hierbij centraal. Gedurende de cursus verwachten wij dat je minimaal les kan geven in de aangeboden methoden voor het aanleren van deze oefeningen. Mocht je alternatieve methoden kennen die aan de eisen voldoen, dan waarderen wij dat zeker!
 • opvoedingssituaties
  Natuurlijk is het aanleren van basisoefeningen geen doel op zichzelf. Ze bewijzen vooral hun nut in allerhande praktijksituaties in ‘de maatschappij’ en het gezin. Voorbeelden daarvan die tijdens module C aan bod komen zijn onder andere autotraining, fietsen met de hond, verzorging en het leren negeren van trimmers en fietsers.
 • theorie naar praktijk
  In deze module vertalen wij de theoretische kennis naar de praktijk aan de hand van opdrachten als: hoe kun je tijdens je cursus inschatten of de mens-hondrelatie goed is? Wat is een goede les- en cursusopbouw? Welke adviezen geef je aan eigenaren die meer dan één hond hebben?
 • pup/jonge hond
  Hier komt de specifieke kennis aan bod die je nodig hebt om de eigenaren van honden in deze leeftijdsgroep goed te kunnen begeleiden.
 • actief en creatief lesgeven
  Ook het onderwerp ‘actief en creatief lesgeven’ komt aan bod, waardoor je kunt inspelen op de verschillende behoeften van je cursisten én je lessen aantrekkelijker kunt maken!
 • didactiek
  Dit onderdeel is essentieel om de stof die je tot nu toe tot je hebt genomen op een voor de geleider van de hond respectvolle, duidelijke en plezierige wijze te doceren.

Voor wie?

Je kunt deelnemen aan module C - Train de mens nadat je het certificaat van Module A - Ken de hond hebt behaald plus het bewijs van deelname van Module B - Train de hond.

Inschrijven

Je kunt je alleen voor deze module opgeven als jij persoonlijk lid bent van O&O en in het bezit bent van het certificaat Module A - Ken de hond en het bewijs van deelname Module B - Train de hond.
Inschrijven kan via "Mijn O&O" (Activiteiten). Na de inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail. Niet ontvangen? Kijk dan in de spambox.
Inschrijven kan alleen door gelijktijdige betaling van de module en is definitief nadat je betaling door ons is ontvangen.
Je kunt je voor een volgeboekte cursus op de reservelijst laten plaatsen door je aan te melden voor de betreffende cursus. Hiervoor betaal je niets.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Cursusduur

De cursus bestaat uit 9 lesdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast bevat module C – Train de mens een theorie-examen (dagdeel). Je hond is aanwezig op een aantal lesdagen, maar niet op de examendagen. Voor het praktijkexamen schrijf je je apart in.

Cursusdata
De cursus- en examendata vind je hier

Prijs module C - Train de mens

Deze 9-daagse module kost € 975,-.
Dit is inclusief cursusboek, theorie-examen, certificaat (indien behaald), koffie, thee en lunch.
Voor het praktijkexamen schrijf je je apart in en betaal je € 100,00.
Een herexamen theorie kost € 50,00 en een herexamen praktijk € 100,00.
Het mondeling afleggen van dit examen is in overleg met de cursusleiding mogelijk. Een verzoek hiervoor dien je minimaal 14 dagen voor aanvang van het examen in bij het cursusbureau. De toeslag voor een mondeling examen bedraagt € 35,00.

Wijze van betalen

Bij de inschrijving word je na het inschrijfformulier te hebben ingevuld en op Verder te hebben geklikt, automatisch doorgestuurd naar een samenvatting van jouw inschrijving en kies je jouw betaalwijze: iDEAL (NL) of SOFORT (D) of Bancontact (B). Klik daarna op Afronden.
Zo word je doorgeleid naar het afronden van jouw betaling. Nadat de betaling gelukt is sta je ingeschreven als deelnemer aan module C – Train de mens.
Bij plaatsing op de wachtlijst volgt de facturering en betaling pas als er daadwerkelijk een plek voor je vrijkomt.

Stage module C - Train de mens

Het is voor de cursisten van deze module vaak zinvol om een stageperiode te doorlopen om meer ervaring op te doen in het lesgeven in de praktijk. Na het derde lesblok zullen de docenten je hierover tijdens een persoonlijk gesprek advies geven.

Examen/beoordeling

Tijdens het praktijkexamen breng je het geleerde in de praktijk tijdens lesbeurten die je gaat geven aan hondeneigenaren die je niet kent. We beoordelen je op een aantal aspecten waaruit je kennis en inzicht blijken.
Het zwaartepunt ligt bij jouw vaardigheden om de interactie tussen begeleider en hond goed in te schatten en jouw begeleiding hierop af te stemmen. Daarnaast bekijken we kritisch of je de leertheorieën op een juiste wijze in de praktijk toepast. Bovendien beoordelen we je didactische vaardigheden: hoe goed ben je in staat om je kennis over te dragen op je cursisten, zowel praktisch als theoretisch?

Klik hier voor de examendata. Deelnemers die slagen krijgen het certificaat voor module C en vervolgens het diploma kynologisch instructeur.

Veilig voorproefje praktijkexamen? Groene cursist!

Bij het praktijkexamen maken wij gebruik van ‘groene cursisten’. Dit zijn hondenbezitters die zich vrijwillig beschikbaar stellen als ‘onwetende cursist’ om de examenkandidaten in de gelegenheid te stellen ‘les te geven’. Deelname als ‘groene cursist’ kan een goede voorbereiding op je eigen praktijkexamen zijn, dus geef je op! Je kunt je ook aanmelden als groene cursist als je een keer wilt meemaken hoe een ‘dagje O&O’ is of als je je kennis wilt opfrissen.
Het opleidingsniveau van de hond of eigenaar is niet van belang. Sterker nog: hoe groener, hoe natuurgetrouwer! De minimumleeftijd van de deelnemende hond is ca. 10 maanden. Honden met ernstige gedrags- of lichamelijke problemen kunnen uiteraard niet deelnemen.

Het praktijkexamen duurt een hele dag en wordt afgenomen bij KC Uden, Zeelandsedijk 18, 5408 Volkel.
Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , vermeld in jouw e-mail ook ras/kruising, naam, leeftijd en geslacht (reu/teef) van de hond die je meeneemt.

 

Cursuslocatie

Module C - Train de mens wordt gegeven op het terrein van KC Uden, Zeelandsedijk 18, 5408 Volkel.
Het praktijkexamen is eveneens op deze locatie.
Het theorie-examen vindt plaats in Woudenberg.

Aanbevolen literatuur

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans: elke pup een goede start van Martine Burgers en Sam Turner Uitgever: Edicola Publishing bv ISBN 978-94-91172-81-6 Verplichte kost voor elke instructeur, fokker en puppyeigenaar (in spe)!


De volgende boeken geven extra, verdiepende informatie.

 • Clickertraining. De vier geheimen van supertraining! Van Morten Egtvedt & Cecilie Køste
  Uitgever: DogAction, Eindhoven ISBN: 978-90-814568-1-4

 • Superhonden van Jane Killion
  Uitgever: Plasman vertalingen ISBN. 9789491700002

 • Dog Trainers Resource deel 1 en 2 van de APDT door Mychelle Blake.
  Uitgever: Dogwise Publishing ISBN. 9781929242955

 • Click to Calm, healing the agressive dog Emma Parsons
  Uitgever: Sunshine Books Inc. ISBN 1-890948-20-9

 

*Tijdens de duur van deze module krijg je toegang tot onze e-learing met een groot aantal opnames van de basisoefeningen, zodat je die thuis kunt bekijken en eigen kunt maken. De benodigde inloggegevens ontvang je zodra de module start.


 

Waar wij voor staan

Duim omhoog
Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering.

 

Praktijkoefening zit
Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen.

 

Diverse handen
Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen.

 

hondenneus
Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Vergrootglas
Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Schakels
43 jaar ervaring!
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd. O&O is een door het CKI (RvB) en SPPD geaccrediteerd opleidingsinstituut.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

Opleiding Kynologisch Instructeur erkend door:

erkenningen RvB en SPPD

­