­

logo O&O

logo O&O

hoofdmassage bij hond

Online Interactieve lezing Stressreductie bij probleemgedrag

Op woensdagavond 26 oktober organiseert O&O weer een interessante najaarslezing: stressreductie bij honden door Judith Hofman van Kynomassage.
Voor leden is deze lezing gratis. Niet-leden betalen € 15,-

Onze leefwereld is een enorme uitdaging en geeft snel stress. Rust en ontspanning worden daarom steeds belangrijker voor het hondenwelzijn. Tijdens de interactieve lezing ‘Stressreductie bij gedragsvraagstukken’ leer je hoe je stress kunt verminderen met behulp van het ‘bewust aanraken’.

‘Bewust aanraken’ wordt steeds vaker ingezet bij het werken met honden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hondenschool, de gedragstherapiepraktijk, de trimsalon, de dierenartsenpraktijk of de coachingspraktijk. Door mensen meer bewust te maken van de emoties en communicatiesignalen van honden, kunnen hond en mens meer in verbinding met elkaar leven. Via aanraking kunnen we deze unieke verbinding in beweging brengen. Zo leren zowel hond als mens op eigen tempo spanning los te laten.

Het nut van aanraking is door de wetenschap bewezen. Het maakt onderdeel uit van één van de positieve systemen in de hersenen en kan daarmee meer balans brengen in de emoties van de hond. Aanraken kan ook een negatieve associatie hebben gekregen door eerder opgedane nare ervaringen. Als we in samenspraak met de hond aanrakingen kunnen introduceren, volgt een positieve associatie en daarmee de doorwerking op het zenuwstelsel en alle lichamelijke processen die daarmee in verbinding staan.

Tijdens deze interactieve lezing leert Judith Hofman van Kynomassage je hoe je stress met behulp van ‘bewust aanraken’ kunt reduceren. Aan de hand van de oefening ‘rust bij jezelf’, een aantal praktijkvoorbeelden, de Kynomassage-check en een aantal basistechnieken voor ‘bewust aanraken’ kun je zelf meteen actief meedoen, zodat je na afloop ook met je eigen hond ermee aan de slag kan gaan. Is jouw hond deze avond erbij? Dan kun je ook op de eigen hond mee oefenen.

Inhoud van deze lezing

 • ‘Bewust aanraken’ binnen het kader van de gedragstherapie en de wetenschap
 • ‘Bewust aanraken’ en de mogelijkheden in relatie tot stress
 • De invloed van stress: fysiek, emotioneel en mentaal
 • Rust bij de hond begint bij rust bij jezelf
 • Stress herkennen en opsporen met de Kynomassage-check
 • Rol van aanraking en massage bij doorbreken van het stresspatroon
 • Het opbouwen van een sessie ‘bewust aanraken’: hoe doe je dat en wanneer kun je je handen inzetten?
 • De samenspraak met de hond: signalen leren interpreteren en leren werken op het tempo van de hond
 • Leuke en nuttige spel-, bewegings- en balansoefeningen afgestemd op de problematiek
 • ‘Bewust aanraken’, wanneer wel en wanneer niet? Wat kun je zelf, wanneer verwijs je door?
 • Creatief werken: eenvoudige opdracht, spel, zoeken

Leden kunnen zich gratis inschrijven via ‘Mijn O&O’.
Aanvraag accreditatiepunten is in behandeling.

Niet leden betalen €15,-
Inschrijven kan hier

 

 

Waar wij voor staan

Duim omhoog
Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering.

 

Praktijkoefening zit
Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen.

 

Diverse handen
Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen.

 

hondenneus
Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Vergrootglas
Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Schakels
43 jaar ervaring!
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd. O&O is een door het CKI (RvB) en SPPD geaccrediteerd opleidingsinstituut.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

Opleiding Kynologisch Instructeur erkend door:

erkenningen RvB en SPPD

­